Konjuktivitis

Izvor: Bebin izbor

Konjuktivitis je neprijatno, ali ne i opasno oboljenje. Konjuktivitis je zarazan, zato vodite računa o higijeni svog djeteta (pogotovo ruku) kao i o tome da vaše dijete ne dođe u kontakt sa nekim ko već ima konjuktivitis.

konjuktivitis

Konjuktivitis je upala tkiva membrane (konjuktive ili vežnjače) koja oblaže i štiti očnu jabučicu i unutršnju stranu očnih kapaka.

Uzročnici mogu biti različiti, a simptomi su veoma slični. Najčešće se javlja u sklopu prehlade (kada su izazivači virusi). Razlog mogu biti i bakterije, a često se javlja i kod alergija. Pijesak, prašina, zadimljene prostorije, sitni insekti, razna isparenja, prskanje hemijskih supstanci u oko, dugotrajno sjedenje i gledanje u ekran televizora, kompjutera, trljanje očiju takođe izazivaju crvenilo i oticanje sluznice, na šta se može nadovezati infekcija. Obično se dijete ujutru probudi sa manje ili više otečenim kapcima slijepljenim žućkastim iscjetkom. Pritom se može žaliti na bol, peckanje ili svrab zbog čega trlja oči, čime i dalje pogoršava stanje.

Ovo oboljenje je sigurno neprijatno, ali nije opasno.

Virusni konjuktivitis traje oko nedjelju dana i prođe kao i prehlada. Bakterijske infekcije mogu uporno da traju sve dok se ne primijene antibiotske kapi ili masti. U svakom slučaju, ako se stanje djeteta ne popravlja uz njegu i toaletu oka u roku od tri dana, treba se javiti ljekaru. Kod novorođenčadi odmah.

Konjuktivitis je veoma zarazan i može lako da pređe sa jednog oka na drugo, ili sa jednog djeteta na drugo. Starijoj djeci treba objasniti da ne dodiruju inficirano oko ili da često peru ruke prije i poslije dodira sa okom. Savim maloj djeci onemogućiti da dodiruju oko čak i fiksiranjem ručnog zgloba (obično kartonom). Takođe u kolektivima (i u porodici) ne koristiti zajedničke peškire, posteljinu. I, ponavljam, obavezno prati ruke prije i nakon kontakta sa oboljelim okom ili nakon čiščenja nosa.

Pomoć se sastoji u toaleti oka, posebno kada postoje skrame na kapcima. Prvo kompresama (gazama, ne vatom) natopljenim toplom vodom ili blagim čajem kamilice "odlijepiti" djetetove slijepljene kapke. Potom preliti oko mlakim, sterilnim fiziološkim rastvorom i pokretom od spoljašnjeg ugla oka ka nosu, duž donjeg kapka, lakim kružnim pokretima uz samu nosnu kost masirati suznu kesicu i na taj način očistiti nakupljen sekret. Potom u oko sipati sterilni rastvor troprocentne borne kiseline 3-4 puta dnevno po jedna kap.

Starijem djetetu možete staviti mlake obloge na zatvorene kapke (pri čemu mirno leži) u trajanju od 5-10 minuta, tri puta dnevno. Crvenilo oka može da se liječi i kod kuće, ali ako se poslije tri dana ne povlači ili se pogoršava, javite se ljekaru. Ljekaru se treba javiti odmah ukoliko su kapci jednog oka izrazito otečeni, oko bolno, ako postoji povišena tjelesna temperatura, ako se dijete žali na bilo kakve smetnje sa vidom, preosjetljivost na svjetlo ili ukoliko primijetite nepravilnosti u veličini zjenica, kao i ako je dijete mlađe od godinu dana.